De zee is 100.000 kilo afval armer, lang leve de zee!

In 9 dagen bergen, verspreid over het hele najaar van 2022 en met 8 duiken in de Noordzee in augustus, heeft CleanUpXL weer ruim 100.000 kilo afval uit zee kunnen halen. Projectleider Ellen Kuipers: “De zee is weer heel wat zooi armer, zo kunnen we wel stellen. Maar we zijn nog (lang) niet klaar. Er ligt nog steeds ontzettend veel afval, zo hebben we ook nu weer kunnen vaststellen. En dat betekent een dagelijkse bedreiging voor de mooie en kwetsbare waddennatuur.”

Wat we zagen in 9 dagen

Tijdens de bergingen troffen de bergers van CleanUpXL, naast nog veel troep van de MSC Zoe, o.a. veel balen nylon, delen van containers, veel vistuig en visnetten, een trailer en een as van een vrachtwagen, veel rubberen banden, een boei, kabels, veel buizen van 12 meter lang en een doorsnede van een meter, touwen en verfbussen. De duikers doken elektriciteitsdraden, een tl-buis, een volledige koplamp. pannen, badjassen inclusief ceinturen, dikke fleecekleden met diverse prints, een fles olijfolie, onderdelen van wasrekken, kabelbomen, lappen stof en rubberen banden en riemen op.

Allemaal zonder duidelijke afzender en bovendien: afval in zee is sowieso van niemand. Dat is echt wel een probleem: zo lang niemand zich verantwoordelijk voelt voor alles wat er ligt, wordt er niet opgeruimd en wordt er minder ingezet op preventie. Lees hier meer over hoe dit precies zit.

De wrakken waar Stichting Duik de Noordzee Schoon op dook, liggen in de Noordzee. Dit zijn de Amelskerk, Pampas, Ara, Wrak 562, Wrak 1098 en Vollrath Tham. Die wrakken samen ‘leverden’ maar liefst 3 bigbags aan afval, oftewel zo’n 3.000 kilo. Meer over deze duikexpeditie lees je hier.

In die 9 dagen is er 12.600 liter diesel verstookt. Dit compenseren we met de aankoop van koolstofcertificaten in veenweidegebieden in Friesland, dus dicht bij huis. Hoe dat ook alweer werkt lees je hier.

Wat we nog meer deden in 2022

CleanUpXL organiseerde begin dit jaar samen met ikjut.nl een aantal dagen jutten op de stranden van Terschelling. In deze tijd van het jaar ligt er vaak veel rotzooi in de natuur. Dit afval is daar beland door de na najaarsstormen en het afval wordt minder snel opgeruimd. Simpelweg omdat er ook minder mensen op het strand zijn en opruimen in deze koude, winderige periode van het jaar. 

We starten met een unieke samenwerking met grondeigenaren van een 63 hectare groot veenweidegebied in Langweer. Doel van de samenwerking is tweeledig. Compensatie van de CO2-uitstoot voor bergingswerkzaamheden op zee en daarmee tegelijkertijd ruimte bieden aan het veen om minder CO2 uit te stoten, door verhoging van het grondwaterpeil.

Stichting de Noordzee initieerde een sessie over zwerfafval in zee, waarbij o.a. Rijkswaterstaat bijgepraat is over wat we met ons project zoal aantreffen op de bodem van de Noord- en Waddenzee. Misschien resulteert dit ooit in een Nationaal Afvalfonds, waaruit nog meer bergingen betaald kunnen worden. Meer hierover lees je hier.

We brachten veel goed nieuws ook, zoals het feit dat twee grote containerrederijen bezig zijn om hun containerschepen uit te rusten met apparatuur die moet verhinderen dat containers overboord vallen. Hiermee zetten de reders MSC en Maerks grote stappen om containerverlies te voorkomen. Lees hier meer.

CleanUpXL organiseerde en hoste een workshop over de ‘lessons learned van de MSC Zoe’ tijdens de trilaterale regeringsconferentie in Wilhelmshaven in Duitsland. Dit deden we in prettige samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur & Water. Daar werd ons uitgangspunt weer eens bevestigd dat alle partijen die betrokken zijn bij het voorkomen van rampen als met de MSC Zoe en bij het oplossen van het afvalprobleem in zee, een deel van de oplossing in handen hebben. Zo’n 130 mensen luisterden naar de inspirerende verhalen van de World Shipping Council, de International Union of Marine Insurance, het Maritime Research Institute Netherlands en natuurlijk CleanUpXL. Hier lees je het verslag.

Hoe we vooruit blikken naar 2023

Er is nog veel te doen. Wat we daarvan in 2023 gaan oppakken, ontvouwt zich vaak ‘al doende’. Natuurlijk gaan we opnieuw bergen. Waar en wanneer precies stemmen we af met onze bergers en de duikers. Er zijn nog veel plannen, waaronder een samenwerking met het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden. In oktober, in en rond de herfstvakantie is daar een tentoonstelling rondom Plastic Soup. Onze bijdrage bestaat uit het organiseren van workshops en lezingen rondom dit thema, maar ook uit een leuke, praktische en verhelderende activiteit voor kinderen waarmee ze zelf kunnen ervaren hoe die plastic soup eigenlijk ‘voelt’. Daarmee denken we onze jongste doelgroep nog meer bewust te kunnen maken van de gevaren van rotzooi – waaronder plastic – in zee.