Goed nieuws: reders installeren sensoren tegen containerverlies

Twee grote containerrederijen zijn bezig om hun containerschepen uit te rusten met apparatuur die moet verhinderen dat containers overboord vallen. Hiermee zetten de reders MSC en Maerks grote stappen om containerverlies te voorkomen.

Wat is ook alweer het probleem?
Het probleem van (veel) containers op schepen stapelen is dat bij bepaalde zware weersomstandigheden en woeste golven op zee, het schip grote rol- of slingerbewegingen gaat maken. De ultra-grote containerschepen zoals de MSC Zoe zijn eigenlijk te stabiel gebouwd. Dat lijkt positief voor een schip, maar wanneer zo’n schip gaat slingeren door zijwaartse golven helt het over. Doordat het schip te stabiel is, richt het zich zeer snel weer rechtop. Deze snelheid zorgt voor onvoorstelbaar grote krachten op de hoge stapels containers bovendeks. Er is niets bestand tegen deze grote krachten. De afgelopen jaren is het aantal verloren containers toegenomen. Bron: World Shipping Council Containers Lost at Sea Report 2022 Update published — World Shipping Council

Wat is nu de oplossing?
De twee grote reders MCS en Maerks zijn, onafhankelijk van elkaar, bezig om hun schepen met apparatuur uit te rusten die moet voorkomen dat het schip zogenaamd ‘parametrisch rolt’ of ‘synchroon slingert’. Dat zijn namelijk de omstandigheden waarbij er zulke grote krachten op de hoog gestapelde containers aan dek ontstaan waardoor het sjormateriaal faalt en de containers overboord gaan.

Het ene systeem bepaalt wat de beste route is voor de kapitein om te varen, door de gegevens over de koers, snelheid, belading van het schip en de weermodellen te combineren. Doel is om hiermee extreme weersomstandigheden een woeste zee en eventuele ongelukken te vermijden.

Het andere systeem levert geen informatie om de beste beslissingen te nemen, maar maakt gebruik van sensoren op de romp van het schip die de bewegingen van het schip bijhouden. Dit systeem heeft onmiddellijk door wanneer er bewegingen dreigen te ontstaan die tot gevaarlijke situaties leiden. Het grijpt dan zelf automatisch in om het schip van koers te laten veranderen, om ongelukken te voorkomen.

Goed nieuws
Met deze ontwikkelingen dragen de reders bij aan het opvolgen van de aanbevelingen van de internationale onderzoekers, naar aanleiding van de ramp met de MSC ZOE.