Les uit het verleden

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verliest vrachtschip MSC Zoe boven de Wadden 342 containers. Meer dan drie miljoen kilo lading belandt in het kwetsbare natuurgebied. Ruim twee jaar later blijkt veel afval nog niet opgeruimd. Door het in kaart brengen van 3000 km2 zeebodem van de Noord- en Waddenzee met een sonar, weten we dat er naast resterende lading van de MSC Zoe nog heel veel meer andere rommel op de zeebodem ligt wat er niet hoort!

Deze ramp en de afhandeling daarvan is de aanleiding geweest om zelf de mouwen op te stropen en een project op te tuigen: CleanUpXL is geboren. We gaan 800.000 kilo afval in de Wadden- en Noordzee lokaliseren, bergen, opruimen, meten en hergebruiken, de urgentie benadrukken, bewustwording creëren, handelingsperspectief bieden en ander gedrag stimuleren. Ons bovenliggend doel: behoud van deze prachtige en unieke natuur.

De Noordzeekustzone ligt vol met onopgeruimd afval!

In drie jaar tijd verwijderen we binnen CleanUpXL 800.000 kilo rotzooi, uit één van de mooiste gebieden van ons land. Binnen het project CleanUpXL werken we met verschillende partijen samen, zowel nationaal als internationaal, natuurorganisaties als bedrijfsleven en overheden. Wij geloven dat je pas écht dingen voor elkaar krijgt als je de verbinding met anderen zoekt.

Meer over de ramp
Stranden overspoelden met barbies, tuinstoelen en meuk
strand bezaaid met tassen, schoenen, en troep
Dat is 800.000 kilo afval.
'Auto's' horen op de weg. Niet in de zee .
Zoe verloor die dag 342 containers
Vrijwilligers ruimen de stranden op
Honderden vrijwilligers hielpen direct.

Na de ramp: actie!

 

Bergen en opruimen

Bergers gaan jaarlijks tijdens een expeditie zo veel mogelijk grove spullen van MSC Zoe bergen, op basis van sonarbeelden. Bovendien nemen ze ook ander grof vuil mee wat ze tegenkomen. Duikers van Stichting 'Duik de Noordzee Schoon' duiken rond afvalhotspots van de MSC Zoe. Zij ruimen kleine spullen op rondom wrakken en filmen onder water.

Duikers halen auto onderdelen van speelgoedauto's uit zee

Duurzaam opruimen

Het afval wat we bergen willen we zoveel mogelijk recyclen. Om het transport te beperken, werken we samen met regionale afvalverwerkers. We werken met bergingsschepen die helaas nog op fossiele brandstof varen. Daarom compenseren we de CO2-uitstoot van de berging. Met C02-reductieprojecten in de Friese veenweiden. Samen met de Natuur en Milieufederaties via haar initiatief PlatformC02neutraal.

Gedragsverandering

We organiseren CleanUps in het waddengebied en registreren het afval. We maken filmbeelden en maken fysiek zichtbaar hoeveel afval er al is geborgen op verschillende plekken in het Waddengebied. Door zichtbaar te zijn en al onze opgedane kennis te delen willen we een gedragsverandering op gang brengen. Bij zowel politici, als inwoners en bezoekers van het gebied. Op naar een blijvend schone zee!