Behaalde resultaten in 2022

De zee is 100.000 kilo afval armer, lang leve de zee!

In 9 dagen bergen, verspreid over het hele najaar van 2022 en met 8 duiken in de Noordzee in augustus, heeft CleanUpXL weer ruim 100.000 kilo afval uit zee kunnen halen. Projectleider Ellen Kuipers: “De zee is weer heel wat zooi armer, zo kunnen we wel stellen. Maar we zijn nog (lang) niet klaar. Er ligt nog steeds ontzettend veel afval, zo hebben we ook nu weer kunnen vaststellen. En dat betekent een dagelijkse bedreiging voor de mooie en kwetsbare waddennatuur.”

Een paar feitjes op
een rij

Wat we zagen in 9 dagen

Tijdens de bergingen troffen de bergers van CleanUpXL, naast nog veel troep van de MSC Zoe, o.a. veel balen nylon, delen van containers, veel vistuig en visnetten, een trailer en een as van een vrachtwagen, boeien, kabels, veel buizen van 12 meter lang en een doorsnede van een meter, touwen en verfbussen.

De duikers doken elektriciteitsdraden, een tl-buis, een volledige koplamp. pannen, badjassen inclusief ceinturen, dikke fleecekleden met diverse prints, een fles olijfolie, onderdelen van wasrekken, kabelbomen, lappen stof en rubberen banden en riemen op.

Allemaal zonder duidelijke afzender en bovendien: afval in zee is sowieso van niemand. Dat is echt wel een probleem: zo lang niemand zich verantwoordelijk voelt voor alles wat er ligt, wordt er niet opgeruimd en wordt er te weinig ingezet op preventie.

Meer over de ramp
Plastic, nylon en visnetten
Duikers halen auto onderdelen van speelgoedauto's uit zee
IJzerschroot
strand bezaaid met tassen, schoenen, en troep
Beton
Bergingsboot met containerresten en ander afval
Ongeïdentificeerd afval
Vrijwilligers ruimen de stranden op
Autobanden, as vrachtwagen
Verloren zeecontainers op het Wad
Big bags klein afval
JutXL1210 kilo, waarvan 700 kilo plastic