SOEP in première: animatiefilm over de schoonheid en gevaren van de zee

De Groningse filmproducent Happy Ship presenteerde afgelopen zaterdag in het Forum in Groningen de animatiefilm SOEP. Deze animatiefilm confronteert ons met de schoonheid en de gevaren van de oceaan. CleanUpXL is één van de samenwerkingspartners.

‘’Ik wilde het luchtig maken en juist niet zwaar beladen,’’ zegt regisseur Christa Moesker. Anderhalf jaar lang is er aan de film gewerkt. De film gaat over de gevaren van de mens in de oceaan. ‘’De aanleiding was de container ramp drie jaar geleden voor de Noordzeekust,’’ vertelt filmproducent Martin Venema. “Toen Christa dat zag voelde ze dat ze er iets mee moest. Zij is animator voor o.a. jeugdprogramma’s voor de NTR en doet dit al 30 jaar. En toen ze zag hoe op deze manier de Noordzeekust wordt vervuild wilde ze haar ‘’skills’’ inzetten en een film hierover maken.”

In de film graaft de schipbreukeling een plastic metselkuip uit het zand en probeert daarmee aan het eiland te ontsnappen. De zee heeft echter andere plannen en neemt de schipbreukeling mee op een confronterende excursie. Het verhaal van SOEP gaat over zeevervuiling en het milieu en is een tragikomedie die ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om ons milieu te beschermen.

CleanUpXL heeft een financiële bijdrage geleverd aan de productie van de film. Projectleider Ellen Kuipers: “Wij vinden dit zo’n mooie manier van verbeelding van het thema waar wij vanuit CleanUpXL dagelijks mee werken. Deze samenwerking konden we simpelweg niet laten gaan. Deze animatie helpt enorm om het gesprek over de vervuilde zee en de oorzaken daarvan onder de aandacht te brengen van een brede groep mensen.”

Dit jaar maakt de film een ‘festivalronde’. Dat betekent dat de film te zien zal zijn op binnen- en buitenlandse filmfestivals. Op de website: SOEP lees je meer!