Zandplaat bij Schier krijgt eigen container voor gestrand afval

(Bron: Omrop Fryslan)

Zandplaat Engelsmanplaat, tussen Schiermonnikoog en Ameland, heeft zijn eigen afvalcontainer gekregen. Het gaat om een container voor afval dat aanspoelt.

https://www.omropfryslan.nl/nijs/1142455-sanplaat-de-kalkman-krijt-offalkontener-foaral-plastic-en-fisktried-spielt-oan

Het is afhankelijk van het tij hoeveel afval aanspoelt. ‘Alle beetjes helpen’, zegt Marjan Veenendaal van Staatsbosbeheer tegen Omrop Fryslân. ‘Bij het afval zitten vaak spullen van containerrampen zoals die met de MSC Zoe, maar er spoelen ook visdraden, visnetten en heel veel plastic aan.’

Vogelwachters
Op de zandplaat zitten tussen half april en half september vogelwachters. Die beheren de container, die goed is vastgemaakt met sjorbanden. ‘Tijdens hun verblijf staat de grote container er en delen de vogelwachters afvalzakken uit aan wadlopers en andere bezoekers.’ Het afval wordt ook weer ingeleverd bij de vogelwachters, waarna het naar de vaste wal wordt afgevoerd.

Schone plaat
Het is van belang dat de plaat schoon blijft. ‘Het is een rustplaats bij hoog water en er broeden veel vogels. Je wilt niet dat broedende vogels of kuikens met hun pootjes in visdraad verstrikt raken.’ Op de Waddeneilanden, zoals op Schiermonnikoog, staan op de stranden al grote bakken waarin afval kan worden gedaan.