Namens CleanUpXL duikt Stichting Duik de Noordzee Schoon vanaf 31 augustus opnieuw naar afval wat blijft hangen in scheepswrakken op de bodem van de Noordzee. Ongeveer tegelijkertijd starten bergers van Friendship Offshore en BDS Harlingen met hun expeditie om het meer grove afval van de Noord- en Waddenzeebodem op te ruimen. Als projectpartners in CleanUpXL wordt dit hun tweede bergingsperiode na lancering van het project halverwege 2021. Aanleiding voor de start van CleanUpXL was de containerramp met de MSC Zoe – nu drieënhalf jaar geleden. Vorig jaar werd bij de eerste opruimactie binnen dit project al ruim 90.000 kilo afval uit zee gehaald. Het doel van CleanUpXL is om in drie jaar tijd zo’n 800.000 kilo afval van de zeebodem op te ruimen.
Op zoek naar afval, maar niet alleen afkomstig van de MSC Zoe
Tijdens de opruimactie wordt gezocht naar alle soorten afval . Even ter herinnering: in januari 2019 verloor de MSC Zoe tijdens een storm maar liefst 342 containers boven de Wadden, waarbij meer dan drie miljoen kilo aan spullen in zee belandt, zoals handtassen, waterkokers, tuinstoelen, compressoren, My Little Pony’s en ander speelgoed. Veel van dit afval is opgeruimd, maar nog lang niet alles. Tijdens de afgelopen Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee deze zomer is er bijvoorbeeld opnieuw afval aangetroffen afkomstig van de containerramp.
Projectleider Ellen Kuipers: “We vinden de meest bijzondere spullen in zee. Afgelopen jaar troffen we ook balen nylon aan, een halve vrachtwagen met grote rubberen banden, koffers en oude telecomkabels. We gaan de resultaten van de komende opruimacties zeker weer met iedereen delen. Niet alleen om bewustwording bij consumenten op gang te brengen, maar we willen ook actief in gesprek met producenten en of eigenaren van de spullen die we vinden op de zeebodem. Want we zijn hier met zijn allen verantwoordelijk voor en kunnen het alleen samen oplossen.”
De hoeveelheid verloren containers op zee neemt toe
Helaas komt containerverlies – zoals bij de ramp met de MSC Zoe – nog steeds voor. Sinds 2020 is het aantal incidenten en verloren containers zelfs fors toegenomen. Daarom pleit CleanUpXL voor maatregelen en strenge veiligheidseisen om containerverlies tegen te gaan. Maar ook voor meer preventie: er is meer voorlichting nodig om bewustwording containers vervoerd worden.
Een klimaatneutrale opruimactieg op gang te brengen en uiteindelijk gedragsverandering te realiseren zodat minder spullen in
Ook deze opruimactie binnen het project CleanUpXL wordt klimaatneutraal uitgevoerd. De schepen varen weliswaar op fossiele brandstoffen, maar de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd binnen het project Valuta voor Veen (www.valutavoorveen.nl). Voor alle projectpartners is het belangrijk dat de uitstoot betrouwbaar en dicht bij huis wordt gecompenseerd.